All documents and files on these pages are © Copyright 1995, 1996, 1997 John H. Somsen Jr.


Problems or comments? Please contact somsen@crocker.com


John H. Somsen Jr.


Internet brengt familie Somsen bij elkaar

Dagblad de Gelderlander - 11 augustus 1997

 


Door onze verslaggever
LIEVELDE - Hij wordt in familiekring de ‘internet-goeroe’ genoemd. John Somsen uit Holyoke, Massachusettes is een van de ongeveer vijftig Amerikanen en Canadezen die tot de omvangrijke familie Somsen behoren. Mede dank zij zijn oproepen zijn de Somsens afgelopen weekeinde massaal afgereisd naar Lievelde voor een grote familiereünie. „ Ik dacht drie jaar geleden nog dat er ongeveer dertig Somsens waren”, zegt John, terwijl hij zijn bezwete voorhoofd afveegt. Veel tijd om te praten heeft hij niet, want behalve computerexpert is hij ook nog genealoog. En dan ben je op een familiereünie een van de mensen met wie iedereen wel even een praatje wil maken.


„Ongeveer om de vijf minuten komt er iemand tegen die zegt: jij bent die John van Internet”, lacht de gezette veertiger. „Ach, eigenlijk heb ik alleen maar de boodschap van de mensen hier doorgegeven.” Maar hij heeft de kennis over de familiestamboom een flink stuk kunnen uitbreiden. „Ik heb nu 3800 namen in m’n database. Meer dan duizend ervan zijn van mensen die nog leven, en een paar honderd ervan wonen in Amerika.”John, die voor het eerst in Europa is, zegt erg trots te zijn op het feit dat de organisatoren erin geslaagd zijn 435 familieleden naar Erve Kots te halen. „Toen ik hier vanmorgen de parkeerplaats opkwam en al die auto’s met kentekens uit allerlei landen zag vond ik dat overweldigend. It feels like I’m home.”


Nadat Derk en Theo Somsen het oudste familielid Gerda Johanna Somsen (86) het eerste exemplaar van het Somsenboek aanbieden, beaamt Ken Somsen uit Californië dat de Amerikaanse tak van de familie wel erg groot is. „We are like rabbits”, lacht de technicus.


Samensteller Ben Somsen van de videodocumentaire die even later wordt vertoond, koos voor een andere nijvere diersoort als vergelijkingsmateriaal. Getoond wordt het kunstmatige mierennest van ir. Hans Somsen uit Eindhoven, dat internationaal opzien baarde. Wetenschappers noemen dit het Somsen-nest, luidt het commentaar. Het echte Somsen-nest, boerderij’t Japikshuis in IJzerlo, komt ook in de documentaire voor, evenals de zompige moerassen waarnaar de familie genoemd is. Beelden zijn er verder van de reis die Johan Somsen met de Statendam in 1934 maakte. Hij ontmoette er in Baldwin (Wisconsin) Ed Somsen, die inmiddels z’n derde kapperszaak opende.


Uit dezelfde plaats komen Cindy Somsen-Zignego, Sally Berkholder-Rasmussen en Mary Ellen Gilbert-Somsen. De in met tulpen bedrukte T-shirts gestoken vrouwen hebben voor de organisatoren een fraai wandkleed meegebracht. Uit de molens en klompen blijkt de verbonden met Nederland. „We hebben er in september de Go-Dutch-days”, zegt Sally. „Dan lopen we op klompen, wassen de straat en houden een grote optocht.”


Ongeveer dezelfde festiviteiten als die op het buitenterrein van Erve Kots, waar naast de oude ambachten zelfs een draaiorgel z’n werk doet. De organisatoren zien slechts één minpuntje: het familieboek mag dan gesierd zijn met de lindeboom uit het gemeentewapen, het gemeentebestuur van Aalten toonde nauwelijks interesse. Wel is de VVV uit Aalten aanwezig om alle gasten van informatie te voorzien, waarmee ze de komende dagen de geboortegrond van hun voorouders kunnen verkennen.