All documents and files on these pages are © Copyright 1995, 1996, 1997 John H. Somsen Jr.


Problems or comments? Please contact somsen@crocker.com


John H. Somsen Jr.


‘I am a salesman’ bij het Japikshuis

Ruim 450 leden van Somsen-familie bijeen voor grote reünie in Aalten

Het Gelders Dagblad Tubantia - 11 augustus 1997

 


FOTO HANS PRINSEN

Het planten van de boom en de onthulling van een plaquette door de Amerikaan Stephen waren hoogtepunten tijdens de tweedaagse Somsen Reunion - World Wide.
AALTEN - Voor de Amerikaanse Cheryl is de bijeenkomst ‘a pelgrimage, als een manier om een opmerkelijke familie te bedanken voor een prachtige erfenis.’ Ook haar landgenoot Stephen uit de staat Washington zal het bexoek aan Aalten zijn verdere leven dicht bij staan. Van de ruim 450 gasten was hij het die ‘Somsen Lindeboom’ bij het Jakipshuis in de buurtschap IJzerlo mocht planten. Dat gebeurde bij de boerderij aan de Rengelinkweg, vanwaar in 1851 zijn over-overgrootvader Hendrik Jan Somsen richting de Verenigde Staten vertrok.


Het planten van de boom en de onthulling van de plaquette waren hoogtepunten tijdens de tweedaagse Somsen Reunion - World Wide. Van heinde en verre waren de Somsens naar Aalten gekomen. Vrijdag kwamen op Schiphol meer dan 100 familieleden aan uit Amerika, het land waar anderhalve eeuw geleden de eerste Somsen emigreerde: Aaltjen Somsen, de zus van Hendrik Jan, die in 1847 de grote oversteek waagde naar Sheboygan in Wisconsin.


De eerste bijeenkomst vond zaterdag plaats in Erve Kots in Lievelde, waar Nederlanders zich mengden met Duitsers, Canadezen, Portugezen, Amerikanen en anderen met Somsenbloed in hun aderen uit diverse andere landen. Gisteren vond het ‘officiële’ gedeelte van de feestelijke herdenknigsbijeenkomst plaats. Maar anderhalve dag later hadden de meeste Somsen elkaar nog niet ontmoet. ‘I’m a salesman. I sell trucks.’ ‘Oh, so you bring in the money?’, vroeg een Somsen uit Zierikzee in z’n beste Engels.


De ontmoeting bij het Joapikshuus werd voorafgegaan door een ontmoeting in de Aaltense Sint Helenakerk. ‘Zouden Geert en Mechtelt Somsen uit IJzerlo, toen zij in 1689 in deze kerk trouwden, zich ooit hebben kunnen voorstellen dat ruim 300 jaar later nazaten moeiteloos hun vertrouwde dorpskerk met zovelen zouden vullen? Vast niet’, sprak Theo Somsen van de reüniecommissie vanaf de kansel.


De voorbereidingen voor de reünie begonnen in juni vorig jaar. De commissie kon daarbij dankbaar gebruik maken van het werk van D.J. Somsen uit Eibergen en S. Somsen-Overduin uit Soest. Het tweetal was in 1954 begonnen om het netwerk van de Somsens uit te pluizen en in kaart te brengen. Zo’n 35 jaar later werd het ‘estafette-stokje’ overgenomen, wat uiteindelijk eindigde in het ruim 300 pagina’s tellende boek ‘Somsen Omnes Generation’ en een videoproduktie. Overigens zijn Aaltje Somsen en haar man Dirk Jan Rikkers door de genealogen overzee nooit teruggevonden. Gezien hun vertrekdatum 14 augustus 1847 bestaat de kans dat ze om het leven zijn gekomen tijdens de overtocht bij de brand op het schip Phoenix op 20 november van dat jaar.


De videocamera’s snorden en fototoestellen klikten onophoudelijk tijdens het feestje bij het Japikshuis. De huidige eigenaar van de boerderij, Johan Veerbeek, werd door de gehele familie bevorderd tot bewaarder en onderhouder van de lindeboom. Als blijk van dank kreeg hij al een fles jenever. ‘Vierkant in de fles, rond op de tong.’ De buitenlandse Somsens klapten hartstochtelijk, al was hen niet helemaal duidelijk wat met dat laatste nou werd bedoeld.


En, zoals iedere reünie waardig, gaan ontmoetingen gepaard met de nodige emoties en tranen. Zo worden ook bij Stephen Somsen de ogen wat vochtig als familielid Theo uitlegt waarom de Amerikaan de boom mag planten. ‘Zijn over-overgrootvader vertrok vanuit hier naar Amerika. In 1923 stond op deze plek zijn grootvader en in ’62 zijn eigen vader. Stephen was er toen ook bij, als een jonge knul van 12 jaar. Maar of die traditie wordt voortgezet weet ik niet, want de zoon van van Stephen is vandaag gaan zwemmen’, lacht de organisator, die dit gezien het weer best kan begrijpen.