All documents and files on these pages are © Copyright 1995, 1996, 1997 John H. Somsen Jr.


Problems or comments? Please contact somsen@crocker.com


John H. Somsen Jr.


Ruim vierhonderd Somsens vanuit hele wereld bijeen

Aalten Vooruit - 13 augustus 1997

 


FOTO HANS LURVINK

Van het door Theo (midden) en Dirk Somsen (rechts) geschreven boek over de familie Somsen werd het eerste exemplaar aangeboden aan de 86-jarige Gerda Somsen, de oudste Somsen (negende generatie) tijdens reünie aanwezig.
LIEVELDE/AALTEN - Honderdvijftig jaar geleden trokken Aaltjen Somsen en haar man Dirk Jan Rikkers van hun boerderij in IJzerlo weg en begonnen een nieuw leven in Amerika. Anderhalve eeuw later ontmoetten ruim vierhonderd Nederlandse en geëmigreerde nazaten van de Achterhoekse familie Somsen elkaar. Zaterdag bij de Erve Kots in Lievelde, zondag in Aalten en IJzerlo.


De Somsens, die elkaar overigens lang niet allemaal kennen, werden met draaiorgelmuziek verwelkomd, afgelopen zaterdag bij de Erve Kots. Ze kwamen van heinde en ver. Zo’n zestig deelnemers zelfs uit andere landen, waaronder de USA, Canada, Duitsland, Portugal en nog een paar landen. Een internationaal Somsen-gezelschap dus.


Aanleiding tot de reünie was de presentatie van het boek ‘Somsen Omnes Generationes’. Dit boek werd door twee Somsens geschreven: door Dick Somsen, nu gepensioneerd bedrijfsleider en wonende in Zwolle en door Theo Somsen, in het dagelijks leven directeur van de belastingdienst. Tien jaar lang hebben beiden geprobeerd te achterhalen wat er van Aaltjen Somsen en haar man terecht is gekomen. Tijdens hun zoektocht kwamen ze 3900 (!) Somsens op het spoor, van wie 500 in Amerika. Het emigranten-echtpaar Somsen/Rikkers voegde zich op 14 augustus 1847 bij een lange rij lotgenoten. In drie jaar tijd ontvluchtte tien procent van de Aaltense bevolking de armoede, de hoge belastingen, de misoogsten en de godsdienstige twisten.


Boek
Het eerste exemplaar van het ruim driehonderd pagina’s dikke boek (150 illustraties) werd zaterdag aangeboden aan Gerda Somsen. Zij was de oudste Somsen van in de zaal aanwezige Somsens. ‘Somsen Omnes Generationes’ geeft naast stamlijnen een levendige indruk van de sociale, economische, politieke en religieuze omstandigheden tussen 1600 en nu. Tijdsbeelden en tijdsgeesten, geschetst aan de hand van familiegeschiedenissen.


Dirk and Theo Somsen hebben ondermeer vele uren doorgebracht in het Aaltense archief. Daarbij werden zij ondersteund door archivaris Peter Meerdink, terwijl Aaltenkennner Evert Smilda het conceptboek van commentaar heeft voorzien.


Na de presentatie van het boek zaterdagmorgen, konden de honderden Somsens de première van de professionele videofilm, ‘Somsen Panorama’, gemaakt door Ben Somsen uit Eibergen, op een grootbeeldscherm meemaken. Een indrukwekkende verfilming over het werk van Dirk en Theo Somsen, maar ook over de geschiedenis van de Somsens en de IJzerlose en Aaltense geschiedenis. ‘s Middags konden de Somsens (van de negende tot en met de twaalfde generatie) terecht op de Somsen-markt. Op de markt was een genealogie-kraam, waarbij uitdraaien gemaakt konden worden van individuele verwantschapsoverzichten, waren er Somsen-kramen met ondermeer schilderkunst, familiefoto's en documenten en kramen waar de oude ambachten werden uitgeoefend. Ook waren op de markt Somsen T-shirts en Somsen stickers te koop. ‘s Avonds werden de onderlinge banden verder aangehaald tijdens muziek en zang met onder andere een optreden van de Somsen-band terwijl de Amerikaanse tak van de familie de Somsens leerden hoe Square Dancing in zijn werk gaat. Zondag werd het programma voortgezet met ondermeer een feestelijke herdenkingsbijeenkomst in de Sint Helenakerk op de Markt. Bij boerderij Japikshuis aan de Rengelinkweg in IJzerlo, de boerderij die Aaltjen Somsen en haar man precies honderdvijftig jaar geleden achterlieten, werd een lindeboom geplant.


Voor een flink aantal Somsens was het Somsen-feest nog niet voorbij. Zij verblijven deze week op Camping ‘t Hoftijzer in IJzerlo of in hotels in de buurt en beleven een intensief programma met ondermeer een moerastocht door het Vragenderveen (de naam Somsen komt van sump of somp), het bezoeken van het archeologische park in Xanten, een bezichtiging van Aalten en Dinxperlo en een bezoek aan Schloss Anholt.