All documents and files on these pages are © Copyright 1995, 1996, 1997 John H. Somsen Jr.


Problems or comments? Please contact somsen@crocker.com


John H. Somsen Jr.


Somsen world-wide reunion held in Holland

Baldwin Bulletin - ? septembre 1997

 


Op zondagmiddag werd er een speciale dienst gehouden in de St. Helenakerk. De "Berkseth-meisjes" - Marilyn Olsen-Lear, Ann Kerr en haar dochter Shannon en Barb Delander - zitten in de "Somsen bank" die werd gekocht in 1883. Het is de derde rij van voren en de tweede rij mensen.
door Don en Irene Somsen

Negenentwintig afstammelingen van Jan Hendrik Somsen en zijn vrouw Johanna bezochten met hun echtgenote(s)n de wereldwijde Somsen familie-reŁnie twee weken geleden. De reŁnie was geconcentreerd in en rond het dorp Aalten, het voorvaderlijk thuis van de Somsen familie sinds begin 1600. Van de 500 deelnemers aan de Somsen familie reŁnie kwamen er 68 uit Amerika.


De eerste keer dat er iets te merken was van een onderzoek naar Somsen-verwanten in Amerika was in april van het jaar 1995 toen twee Somsens uit Nederland de naam Somsen tegenkwamen in telefoonboeken. Slechts drie Somsens emigreerden vanuit Nederland. De eerste was Aaltje Somsen met haar man Dirk Jan Rikkers in 1847. De tweede was Hendrik Jan Somsen in 1851. In 1881 arriveerden Jan Hendrik, zijn vrouw Johanna en drie kinderen, Harmina Hendrika, Bernard Johan en Johanna Berendina en zij vestigden zich op een boerderij ten noorden van Baldwin.


Augustus 1997 werd gekozen voor een Somsen reŁnie om te herdenken dat Aaltje 150 jaar geleden emigreerde.

onder de gasten uit Baldwin, die begin augustus de wereldwijde Somsen familie-reŁnie in Aalten bezochten, zijn de personen op bovenstaande foto. Van links naar rechts zijn dat: voorste rij : Kathy Reed, Paula Crist, Mary Gilbert en Don Somsen; middelste rij : John Somsen, Janet Somsen Irene Somsen, Roger en Marilyn Somsen, Cindy Zignego, Sally Berkholder, Shannon Kerr en Jon Somsen; achterste rij : Ron Zignego, Jon Somsen, Dave Berkholder en Cornelius Somsen.
De twee Somsens in Nederland gingen door met het versturen van vragenlijsten en het vragen naar informatie voor een familieboek dat ze aan het voorbereiden waren. Het idee voor deze familiekroniek stamde uit 1954 en het voltooide boek werd gepresenteerd op de reŁnie, samen met een videoband die opgenomen was in Nederland en in Amerika en die het spoor volgde van de emigratie van de drie Somsens.


De twee dagen durende reŁnie werd gehouden op negen en tien augustus met amusement, muziek, lopend buffet en museum bezoek. Familiefoto's waren tentoongesteld.


Een van de dierbare familiebezittingen was een baby-sprei, met de hand gemaakt en doorgestikt; precies 60 jaar geleden aan de baby van een familielid gestuurd en gemaakt door Dena, Jennie en Ella Somsen uit Baldwin. Degene die de sprei ontving vond het heel erg fijn de familieleden uit Baldwin te ontmoeten en vertelde hoe erg ze het gewaardeerd hadden toen ze na de tweede wereldoorlog hulppakketten ontvingen van familieleden.


De reŁnisten vernamen ook het verhaal over een gedenksteen ter ere van zeven jonge Nederlandse verzetsstrijders die geŽxecuteerd zijn door de Duitsers tijdens WO II. Frederick Somsen was ťťn van hen. Dat waren verhalen die we nog niet eerder gehoord hadden.


Op zondag werd er een herdenkingsdienst gehouden in de kerk in Aalten, gevolgd door het planten van een lindeboom in IJzerlo, vlakbij de boerderij waar de Somsens oorspronkelijk hebben gewoond. De boom werd geplant ter ere van Aaltjen (Rikkers) en Hendrik Jan. Een achterkleinzoon van Hendrik Jan, uit de staat Washington, viel de eer te beurt de boom te planten.


Na een wandeling in de omgeving verzamelden we ons bij het Somsenhuis, waar de Baldwin-Somsens oorspronkelijk vandaan komen. Daarna gingen we naar de camping om een kopje koffie te drinken en afscheid te nemen.


Na zondagavond gingen de families allemaal hun eigen gang. Sommigen maakten de georganiseerde rondreis door Nederland en verscheidenen verlengden hun verblijf en bezochten nog andere landen.


De reŁnie was heel goed voorbereid en er was steeds een tolk aanwezig die in het Engels herhaalde wat er in het Nederlands gezegd werd. Er werden nieuwe vriendschappen gesloten en een volgende reŁnie zit al in de planning.


Van de familie van Harmina Somsen(Minnie) en William Wernlund waren aanwezig: Marilyn Olsen-Lear, Barbara Delander, Ann Kerr en haar dochter Shannon; van de familie van Bernard Somsen: Mrs. Janet Somsen, John H. Somsen jr., Judith en Paul Zavracky en hun zonen Alex en Gregory, Jeanne Kay en Richard Connell en hun dochters Megan en Kathryn; van de familie van William Somsen: Cindy en Ron Zignego, Paula Crist, Mary Gilbert, Sally en Dave Berkholder; van de familie van Albert Somsen: Don en Irene Somsen en hun dochter Kathy Reed; van de familie van Harry Somsen: Cornelius Somsen en zijn zoon Jon; van de familie van Henry Somsen: Roger en Marilyn Somsen, Karen Ryan en Jon Somsen.